KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

July 21, 2011

Cultured Nature

Persijn Broersen & Margit Lukács, Mastering Bambi, 2010, (video still), HD Video (kleur, geluid), 12' 32", Photo courtesy of: Akinci, Collectie Stedelijk Museum, Amsterdam

Cultured Nature
vanaf 9 juli 2011
Stedelijk Museum Amsterdam

Themapresentatie in zeven zalen op de eerste verdieping, met videowerk, fotografie en sculptuur uit de collectie waarin de natuur wordt geconstrueerd, geanalyseerd en geïdealiseerd. Recente aanwinsten van kunstenaars Persijn Broersen en Margit Lukács (Mastering Bambi), Zachary Formwalt (Through a Fine Screen) en Xavier Ribas (Greenhouse) dienden als inspiratie voor de presentatie. Het duo Broersen & Lukács sleept de kijker mee in een gecreëerd romantisch landschap, terwijl Zachary Formwalt een suggestieve band legt tussen de geïllustreerde pers en het pittoreske beeld van stadsparken. Ribas verbeeldt met zijn video-installatie de radicale verandering van het Westfriese landschap door voedselproductie.
Rond die drie aankopen is een aantal werken uit de collectie gegroepeerd waarin gecultiveerde natuur centraal staat en een vergelijkbare thematiek aan de orde komt. Zo is er werk te zien van kunstenaars als Gilbert & George, die zichzelf vaak weergeven in het Engelse landschap, van Adam Bartos, Ania Bien, Jan Dibbets, Richard Long en Robert Smithson. Ook is hedendaagse fotografie van Wout Berger, Jitka Hanzlová, Torbjørn Rødland, Johannes Schwartz en Wolfgang Tillmans opgenomen.

Cultured Nature in het Stedelijk Museum

more from similar articles: