KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

July 21, 2011

Anne Wenzel

(1972, Schüttorf, Duitsland)

Heaven, 2007, keramiek, koolstof, hout, verf, 145 x 190 x 560 cm

http://www.annewenzel.nl/

Anne Wenzel maakt keramische sculpturen die duidelijk verwoest zijn door iets. Inspiratie hiervoor haalt zij uit afbeeldingen en foto’s van rampen, dood en verwoestingen. Haar werk gaat over de dingen die schuil gaan achter de rampen. Over illusies en dromen. Over de wanhoop, over agressie en vernietiging. Ze wil het dreigend gevaar waarmee we leven laten zien. Zo is Wenzel zich ervan bewust dat Nederlanders meters onder zeeniveau wonen. Dat vormt een dreigend gevaar, waar de meeste Nederlanders niet bij stilstaan, maar zij als buitenlander wel. Zo zijn er vele dreigende gevaren waar mensen onbewust van zijn.
Hoewel dit werk Heaven heet, oogt het niet zo vredig. Het verkoolde landschap met uitgebrande autowrakken doet eerder aan het tegenovergestelde denken. Wenzel vindt het spannend om twee uitersten bij elkaar te brengen. Verdorde bloemen zijn een voorbeeld hiervan. Die zijn vies, vervallen, maar tegelijkertijd hebben ze nog iets moois in zich. Geconstrueerde chaos.
Wenzel werkt heel gedetailleerd aan haar geconstrueerde chaos. Ze werkt in klei, omdat ze daarmee intuïtief kan werken. De sculpturen hoeven niet van te voren helemaal uitgedacht te worden, maar veranderen nog tijdens het ontstaansproces.

more from similar articles: