KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

July 21, 2011

Leonid Tsvetkov

(1980, Novgorod, Rusland)

Leonid Tsvetkov werkt veel met overblijfselen en resten. Door het combineren van door de mens gemaakte dingen en natuur wil hij iets nieuws creëren. Eerder stalde hij opgegraven voorwerpen, zoals stenen, scherven, pijpjes en botten uit op tafels. Tsvetkov lijkt wel een chaotische professor die de wereld onderzoekt. Hij bekijkt hoe dingen verbonden of georganiseerd zijn. In zijn jeugd werden er in Tsvetkov’s streek veel archeologische opgravingen gedaan, waardoor hij ermee vertrouwd is. Door zelf opgravingen te doen wil Tsvetkov niet het verleden achterhalen, maar probeert hij dingen bij elkaar te brengen om iets nieuws te onthullen.
Voor Tsvetkov is kunst functioneel. Zo wil hij met zijn kunst andere perspectieven bieden. Hij richt de aandacht op dingen die anders niet gezien worden. Volgens hem is kunst deel van de menselijk natuur. Hij vindt dat kunst verbanden zichtbaar moet maken in de wereld.
In zijn werk zijn gebouwen vaak vervallen of overwoekerd door natuur. De natuur lijkt over het industriële te heersen. Ook in zijn installatie is de tegenstelling tussen natuur en industrie zichtbaar. Zo zet hij computeronderdelen onder stroom met zout en water, waardoor vervolgens zoutkristallen ontstaan. Hiermee verandert een tafel met apparatuur in een vervallen landschap. De verschillende metalen eroderen in kleuren variërend van oranje, groen, blauw en paars.
Tsvetkov is ook erg geïnteresseerd in ambachtelijke technieken. Zo heeft hij geleerd om zelf inkt te maken. De komende jaren wil hij zich nog verdiepen in Japanse houtkunst, islamitische patronen en Italiaanse ambachten als sierpleisterwerk en mozaïek.

more from similar articles: