KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

July 12, 2011

Thomas Wrede

(1963, Iserlohn-Letmathe, Duitsland)

Drive-in theatre, 2009, c-print , 140 x 190 cm

Op de foto Drive-in theatre van Thomas Wrede is een openluchtbioscoop op een verlaten strand te zien. In de fotoserie ‘real landscapes’ plaatst Wrede maquettes in een echt landschap.
Wrede fotografeert graag in het noorden van Duitsland, vanwege de kale landschappen. Ook gebruikt hij graag zand of grind als ondergrond, zodat hij het landschap zelf een beetje kan modelleren.
Wrede begint met het maken van schetsen, waarna hij een geschikte maquette erbij zoekt. In zijn atelier heeft hij een grote collectie maquettes, elementen van modelspoorbanen en modelauto’s.
Het is belangrijk voor Wrede dat de kijker door krijgt dat er iets niet klopt. Hij probeert kleine aanwijzingen te geven. Soms is er een voetafdruk, schaduw of afval zichtbaar waardoor duidelijk wordt dat dit geen gewoon landschap is. Wrede laat dit bewust zien om een spelletje met de kijker te spelen.
Naar eigen zeggen ontstaan de foto’s enerzijds uit Wrede’s verlangen om een romantisch landschap te creëren, maar tegelijkertijd maakt hij visuele valstrikken. In andere fotoseries is zijn interesse in een stereotype of geïdealiseerd landschap ook zichtbaar, zo fotografeerde Wrede onder andere pretparken en miniatuurbomen.

http://thomas-wrede.de

more from similar articles: