KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

July 11, 2011

Maurice van Tellingen

(1957, Hilversum)

Zwembad, 2009, mdf, olieverf, metaal, plexiglas kap, 81 x 41 x 71 cm.

Maurice van Tellingen maakt maquettes waarin gebeurtenissen zojuist hebben plaatsgevonden, of nog moeten plaatsvinden. Het zijn plekken die een bepaalde spanning met zich meedragen, maar tegelijkertijd zijn ontdaan van verhalende elementen. Zo zijn er geen mensen aanwezig, maar wekt hij wel die illusie met behulp van licht, geluid en video. Voorbeelden hiervan zijn een tikkende klok, een video van een open haard of een video van een douchende persoon. Dit herhalende element geeft de sculpturen enerzijds een tijdloosheid, maar tegelijkertijd bouwt hij hier een bepaalde spanning mee op. Alsof er bijna iets gaat gebeuren.
Van Tellingen is gefascineerd door de spanning tussen de werkelijke toestand en de verwachtingen die mensen hebben. Een beveiligingscamera fascineert hem, omdat er continu wordt gefilmd, in afwachting op wat komen gaat. Ook de mens heeft vele passieve activiteiten, zoals slapen, wachten, observeren en kijken. Van Tellingen probeert deze elementen te gebruiken als belangrijk punt in een situatie.
De drang om op deze momenten te focussen is volgens Van Tellingen te herleiden naar de samenleving waarin je bloot wordt gesteld aan een continue stroom van informatie en interactie.
Door in zijn werk aandacht aan de ‘restmomenten’ te besteden probeert hij grip te krijgen op het leven wat aan ons voorbij gaat. Hij maakt dit zo realistisch mogelijk, zodat een ander de plekken echt kan ervaren.

http://www.mauricevantellingen.nl/

more from similar articles: