KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 23, 2011

Hans Wilschut

(1966, Ridderkerk)

Hyve, 2010, 180 x 226 cm.

Hans Wilschut fotografeert voornamelijk gebouwen en stedelijke gebieden. Hoewel de architectuur centraal staat, gaat het Wilschut eigenlijk om de mens, die de wereld om zich heen creëert. Hij fotografeert graag plekken waar maatschappelijke kwesties spelen. De dialoog met de omgeving is voor hem de basis voor alles. Hij moet zichzelf een plek geven in de problematiek van de stad. Niet per se om een boodschap uit te dragen, maar wel om een overzicht te krijgen van wat er speelt. Die plekken kunnen overal ter wereld zijn, zo fotografeerde Wilschut in Europa, Azië, Amerika en Afrika.
Fotograferen doet Wilschut het liefst ’s avonds of ’s nachts, wanneer het kunstlicht zich mengt met het restje daglicht. Op die momenten worden dingen zichtbaar die anders ongemerkt voorbij gaan. Kleuren worden, ook door de lange belichting, extra intens. Licht en schaduw spelen een belangrijke rol. Veel foto’s zijn gemaakt vanuit een hoog standpunt, zo wordt de uitgestrekte stad zichtbaar, op een manier zoals die normaal niet te zien is.
Wilschut fotografeerde Hyve in Johannesburg, Zuid-Afrika. Op de foto is van bovenaf een ondergronds winkelcentrum van vijf verdiepingen gefotografeerd. Boven de grond parkeren bezoekers hun auto, om vervolgens onder de grond te verdwijnen. Wilschut ziet dit als een mierenstelsel. Door een lange sluitertijd wordt de gang van de bezoekers zichtbaar, alsof ze als mieren een bepaalde route volgen.

Website Hans Wilschut

more from similar articles: