KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 23, 2011

Ante Timmermans

(1976, Ninove, België)

Mindmap, Art Rotterdam 2011. Foto: Marcel van Eeden.

De tekeningen en installaties van Ante Timmermans zijn opgebouwd uit lijnen en geometrische vormen. Sinds 2001 maakt hij ook ruimtelijke tekeningen, installaties. De webben van touw en hout vormen een grid, die er vanuit ieder oogpunt anders uitziet. Stadsgezichten en architectuur verschijnen op papier of in de lucht, maar tegelijkertijd kan het niet een bepaalde stad zijn.
Timmermans maakt schetsen van dagelijkse observaties, zoals bouwplaatsen en elektriciteitspalen. In zijn kleine schetsen voeren geometrische vormen en lijnen de boventoon. Op groot papier komen deze samen, waar het tot fictieve steden of landschappen verwordt. Van dichtbij blijken dit alleen maar herhalende geometrische vormen te zijn. Herhaling, orde en controle zijn belangrijke thema’s in het werk van Timmermans. Naast tekeningen maakt Timmermans ook teksten, logo’s, stempels, video en installaties. In een van de video’s van Timmermans draven paarden rondjes in een bak. In een andere video is een auto te zien die eindeloos rondjes rijdt op een rotonde. Die herhalingen en routine hebben voor Timmermans een kalmerende betekenis.
De lijnen vormen een middel om zijn gedachten te ordenen en te verbeelden, vandaar dat hij zijn tekeningen ‘mind map’ noemt. Het zijn als het ware plattegronden van zijn wirwar van gedachten. Timmermans wil een structuur laten zien. Hij probeert verborgen systemen te doorgronden. Maar zoals de lijnen letterlijk alle kanten op kunnen in de ruimte, bieden ze figuurlijk ook de ruimte om het werk op verschillende manieren te interpreteren. In zijn installaties maakt Timmermans met touw en stokjes complexe structuren, die vanuit ieder oogpunt er anders uitzien. Het lijken wel tijdelijke architectonische constructies, bouwplaatsen of modellandschappen.
Timmermans laat de plattegrond van de MärklinWorld modelspoorbaan terugkomen in zijn installatie. Op de plekken van de kunstenaarsplots zijn in Timmermans installatie pallets opgestapeld. Met behulp van black light worden er punten en lijnen zichtbaar die de illusie van gebouwen geeft. Zo transformeert Timmermans de ruwe pallets tot een fabriek waar de trein doorheen rijdt.

Website Ante Timmermans

more from similar articles: