KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 23, 2011

Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger

(Steiner: 1967, Ettiswil, Zwitserland)
(Lenzlinger: 1964, Uster, Zwitserland)

Brainforest, 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa (Japan), 2004.

Over de kunstenaars:

Geinspireerd door de natuur maken Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger een wonderlijke, dromerige versie van wat de wereld brengt. Het kunstenaarsduo heeft een grote interesse in kristallen, schimmels en bijzondere flora, die ze met planten, takken, gevonden spullen en afval verwerken in fantasierijke installaties. Iedere keer maken ze hun werk op locatie, met materiaal wat ze daar vinden. Daarvoor doen ze onderzoek om te zien wat er ter plekke speelt in de maatschappij.
In veel van hun installaties gebruiken Steiner en Lenzlinger kunstmatig ureum, waaruit wonderlijke kristallen ontstaan. Lenzlinger kwam hiermee in aanraking, toen hij in een wetenschappelijk museum werkte. Ureum is een stof dat in de lever wordt gevormd bij de afbraak van eiwitten. Daarnaast bestaat er ook een kunstmatige versie die onder andere voor plantenteelt, diervoeding, make up en lijm wordt gebruikt. De samenstelling van de stof en de verwerking ervan zorgt voor langzame, snelle, kleine of grote groei. Na een tentoonstelling worden de kristallen opgelost in water om ze bij de volgende installatie te herbruiken, waardoor de herinnering aan een andere tijd en plaats mee wordt gebracht. Dat ureum ook in het menselijk lichaam bestaat zorgt ervoor dat het materiaal persoonlijker wordt. De kristallen laten zien hoe de wereld en de mens, die ook uit water bestaat, voortdurend verandert en evolueert.
Hoewel het gevonden- en afvalmateriaal er in eerste instantie niet aan doen denken, zijn Steiner en Lenzlinger op zoek naar schoonheid in hun werk. Ze zien het als een middel om mensen met elkaar te verbinden. Mensen worden er blij en opener van. Juist dat afvalmateriaal krijgt in de installaties een ander karakter en blijkt opeens een esthetische kant te hebben.
In MärklinWorld groeit het ureum tussen takken, botten, waterflessen en andere enigszins vreemde objecten en materialen. Aan het begin van de tentoonstelling waren de kristallen nog klein, maar gedurende de weken groeien ze steeds groter. Het ureum, de natuurlijke materialen en afgedankte objecten vormen samen een wir-war van kleuren en materialen. Het lijkt wel een jungle van cultuur en natuur.

Website Steiner en Lenzlinger

more from similar articles: