KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 23, 2011

Friedrich Kunath

(1974, Chemnitz, Duitsland)

Friedrich Kunath was verre van een ideale leerling en werd van meerdere scholen gestuurd. Hij had weinig interesse in dingen, maar begon voor de grap eens te schilderen. Zijn moeder heeft toen, zonder hem in te lichten, zijn werk opgestuurd naar een kunstacademie. Kunath was erg verrast toen hij werd aangenomen. Wat als een grap en tijdverdrijf begon, ontwikkelde zich in tot een nieuw levensdoel. De rest van zijn leven wil hij met zijn kunst verhalen vertellen zonder het einde te weten.
Kunath is een veelzijdige kunstenaar die schildert, fotografeert en sculpturen en installaties maakt. Het thema dat voortdurend terugkomt in zijn werk is de paradox van het leven. Kunath probeert zijn gemengde gevoelens over de wereld te verbeelden in zijn werk.
Zijn schilderijen beschildert Kunath vaak met verschillende lagen kleuren, waar hij vervolgens tekeningetjes op maakt en willekeurige teksten op schrijft. In zijn werk gebruikt Kunath motieven van populaire cultuur. Delen van liedjes, gedichten of boektitels combineert hij met beeld van tegengestelde betekenis. Dit zorgt voor kunst met een tragikomische toon, die een nieuwe kijk oplevert. Andere keren maakt Kunath zijn versies van meesterwerken uit de kunstgeschiedenis, zoals van het schilderij Monk by the sea van Caspar David Friedrich. Kunath maakte hier een eigen versie van, waarbij hij zichzelf fotografeerde in een bed op het strand. Kunath heeft een grote interesse voor conceptuele kunst, Duits romantische kunst en het Symbolisme.
Sommige van Kunaths installaties lijken wel een stortplaats, maar vormen bij nader inzien een nieuwe wereld, gecreëerd uit afgedankt materiaal. Een andere installatie van Kunath, waarbij schoenveters in de lucht hingen als vogels, deed juist dromerig aan. Zo weet Kunath met heel verschillende materialen een eigen wereld met grappige elementen te scheppen.
Met piepschuim, nepsneeuw, keramiek en zelfs parfumflesjes creëert Kunath voor MärklinWorld een berglandschap genaamd The Habits of Paradise. Tussen de besneeuwde bergtoppen zijn ook palmbomen zichtbaar. Een reclamebord geeft dit landschap een vreemde wending.

more from similar articles: