KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 23, 2011

The Chadwicks

(Blachly: 1961, Orange, NJ, Verenigde Staten)
(Shaw: 1967, Ithaca, New York, Verenigde Staten)

The Genretron, 2008.

Voor MärklinWorld maken Jimbo Blachly en Lytle Shaw een installatie van een zeventiende-eeuws overstroomd Nederlands dorp. De dijkdoorbraak, stormachtige zee en schipbreuken zijn te wijten aan dronken Engelse aristocraten. Het gebied is bezaaid met schelpen, pijpen en speelkaarten. De trein rijdt door dit chaotische landschap, onder een tafel door en langs een dronken man. In het landschap zijn verschillende elementen die verwijzen naar de Nederlandse (kunst)geschiedenis.
Kunstenaar Jim Blachly en literatuurhistoricus Lytle Shaw werken sinds 2004 samen aan The Chadwick Family Papers met performances en installaties. De familie Chadwick bestaat uit dandy’s, amateurhistorici en zeekapiteinen. Zij hebben zich eeuwenlang stil gehouden over de eigen historie, maar laten sinds enkele jaren Blachly en Shaw onderzoek doen naar de familiehistorie, voor educatieve doelen. Hun bevindingen worden gepubliceerd in The Chadwick Family Papers.
Een van de hoogtepunten van het bezit van de familie is The Genretron. Dit panoramisch model is in de negentiende eeuw gemaakt door The Chadwicks om het Nederlandse landschap te bestuderen. Zij waren geobsedeerd door Nederlandse zeventiende-eeuwse landschappen. De familie zag de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst als bevrijd van vermoeiende verhalende landschappen. Het zijn landschappen met molens, hooibergen en schepen. Blachly en Shaw hebben een reconstructie van The Genretron gemaakt.
De kunstenaars creëren geheimzinnigheid rond de Chadwick familie om aandacht te genereren. De kunstenaar en dichter leven zich zo sterk in in de familie, dat het lijkt alsof ze hun eigen fantasie beginnen te geloven. Hoewel dit landschap er zeker kunstig uitziet, gaat het ware kunstwerk verder dan wat je ziet. De familie, geschiedenis en The Genretron zijn producten van hun verbeelding. Hiermee roepen The Chadwicks vragen op over geschiedenis, feit en fictie.

The Chadwicks Family Paper

more from similar articles: