May 23, 2011
Tobias Putrih
(1972 Kranj, Slovenië)

Macula series, 2005, karton.
De van oorsprong Sloveense Tobias Putrih, die nu in New York woont, gebruikt vaak karton, isolatie- en plaatmateriaal. Hiermee maakt hij sculpturen en installaties die architecturale constructies lijken. Putrih begeeft zich tussen kunst en architectuur en werkt vaak samen met MOS, een groep architecten en ontwerpers. Met hen verkent hij de grenzen tussen kunst en architectuur.
In zijn werk refereert Putrih aan modernistisch architectuur en cinema, deze moderne utopieën zijn volgens hem tegenhangers van het Oost-Europese socialisme. Door hieraan te refereren kan hij zijn persoonlijke ervaringen toegankelijk maken voor een breder publiek.
Als ware conceptuele kunstenaar vindt Putrih het uiterlijk van zijn sculpturen minder belangrijk. Hij is geïnteresseerd in utopische ideeën. Science fiction is ook een grote interesse van Putrih. Net als in zijn kunst, gaat science fiction over iets dat niet bestaat, maar wel zou kunnen bestaan.
Putrih zei eerder dat hij het moeilijk vindt om een object te leren maken, omdat hij zich er beter bij voelt als er geen object bestaat. Hij was bang om uiteindelijk over te blijven met grote, zware objecten die hij niet kwijt zou raken. Stel dat het onverkoopbaar bleek, dan kon hij het toch onmogelijk weggooien? Inmiddels heeft Putrih minder moeite met het produceren van objecten, omdat hij vindt dat zijn objecten door abstracte concepten een functionele waarde hebben. Dat abstracte kan ook vertaald worden naar gebruiksoplossingen.
In de Macula serie is zichtbaar hoe vanuit een concept een beeld ontstaat. Het lijkt misschien alsof gesteenten en stalagmieten Putrih inspiratie gaven tot het maken van zijn Macula serie, maar hier zit een hele andere, conceptuele gedachte achter. De sculpturen zijn opgebouwd uit lagen karton, waarbij iedere laag is gebaseerd op een tekening. Putrih vroeg mensen om een vorm na te tekenen, waarna een ander deze weer natekende. De kleine veranderingen die zo ontstonden zorgen voor de organisch ogende vormen. Hierdoor lijkt zijn werk een samensmelting van natuur en cultuur.
Putrihs installatie in MärklinWorld bestaat uit vitrines op telescopische poten. De vitrines vormen samen een stadachtige structuur. De verschillende hoogtes en de doorzichtigheid van de vitrines creëren interessante doorkijkjes. In de vitrines hangen stukjes krant aan draden.