KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 16, 2011

Stephan Mörsch

(1974, Aken, Duitsland)

Datsche Quedlinburg, 2008, 32 x 61 x 77 cm.

Stephan Mörsch heeft een grote interesse in ‘geknutselde’ architectuur. Gebouwen die niet door professionele architecten zijn gemaakt, maar door ‘gewone’ mensen zelf zijn bedacht. Bijvoorbeeld tuinhuisjes, strandhutten of schuilkelders. Hij maakt vluchtige grafiettekeningen van interessante gebouwen en plekken die hij tegenkomt. Het zijn veelal geabstraheerde tekeningen, zonder details. Hierin creëert hij zijn versie van de werkelijkheid, waarin invloeden uit Duitsland, maar ook Turkije zichtbaar zijn. Door de grote lichtdonker verschillen lijken de vele gebouwen in verval.
Dat vervallen gevoel wordt ook zichtbaar in de maquettes van Mörsch, die hij exact namaakt van werkelijke gebouwen op een schaal van 1:10. Ook dit zijn hutjes en onstabiele gebouwen die er vervallen uitzien. Deuren en ramen staan open, om nieuwsgierig te maken naar wat er zich binnen afspeelt.
Het gaat Mörsch niet zozeer om de formele structuur van de gebouwen, maar meer om de historische sfeer die eromheen hangt. Geschiedenis is een belangrijke inspiratiebron voor hem. Zo zijn het huis en de wensputten in de tentoonstelling ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan de historische stad Quedlinburg. Deze voormalige DDRstad breidde na de tweede wereldoorlog uit buiten de stadsgrenzen. Flatbewoners legden volkstuintjes, met zelfgebouwde tuinhuisjes, aan. De ideale plek voor Mörsch om inspiratie op te doen.

more from similar articles: