KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 9, 2011

Robert Voit

(1969, Erlangen, Duitsland)

Mobile Home Park, Las Vegas, Nevada, USA, 2006, foto, 61 x 51 cm.

In de fotoserie New Trees van Robert Voit steken grote bomen boven alles uit. De bomen zijn niet echt, het zijn gsm-masten gehuld in een plantencamouflage. De masten worden getransformeerd tot boom om zo vernielingen tegen te gaan of om visuele compensatie te leveren aan de gevaren voor elecktro-smog. Hiermee verschijnen gigantische loofbomen, coniferen, dennenbomen, palmbomen en cactussen in woestijnen, bossen, velden, woongebieden en langs snelwegen. Voit fotografeerde de bomen onder andere in de Verenigde Staten, Korea, Zuid-Afrika, Italië en Portugal.
Voit heeft dubbele gevoelens over de bomen. Sommigen zijn goed gemaakt, zoals de grote cactussen in Arizona, maar tegelijkertijd heeft hij een hekel aan de nepbomen. De keuze van Voit om de bomen te fotograferen is zuiver esthetisch, hij wil er verder geen boodschap mee uitdragen en gelooft ook niet dat hij met zijn foto’s iets zou kunnen veranderen in de wereld. Hij wijst alleen op deze uitzonderlijke masten, die ongeloofwaardig overkomen op foto.
Voit zat op de Düsseldorfer Schule, waar hij les kreeg in de werkwijze van Hilla en Bernd Becher. Zij maakten documentairefoto’s van vergankelijke landschappen en gebouwen. Hierbij werkten ze volgens een vast stramien, waarbij het onderwerp altijd gecentreerd in beeld staat. Dit zorgde voor een geneutraliseerde, anonieme visie op de werkelijkheid. Met kleur en door het verrassende onderwerp geeft Voit een eigenzinnige draai aan de zakelijke werkwijze van de Bechers.

http://www.robertvoit.com/

more from similar articles: