KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 3, 2011

Eelco Brand

(1969, Rotterdam)

Veld, 2007, 30 x 30 cm.

Eelco Brand begon als schilder, maar maakt nu schilderijen en video’s op de computer. Zijn hyperrealistische landschappen zien er neutraal uit. In de video vlieg je als het ware door een stilstaand landschap heen. Soms dichtbij de grond, dan weer hoog boven de bomen.
Hoewel Brand zijn werken maakt op de computer, begint hij vanuit zijn eigen idee, zonder camera, foto’s of andere afbeeldingen. Brand vindt het een uitdaging om de verfijnde natuur weer te geven, wat eigenlijk onmogelijk is in animaties. Het landschap is hyperrealistisch, maar toch klopt er iets niet. De natuur is te schoon en enige vorm van leven ontbreekt. Volgens Brand is werkelijkheid slechts een idee, een constructie gemaakt door de mens. Die idee van de werkelijkheid probeert hij zo realistisch mogelijk weer te geven.
Brand probeert zich met zijn werk te onttrekken aan de actualiteit en de maatschappij. Daarom verbeeldt hij vaak de natuur, wat niet aan een letterlijke locatie refereert. D.movi lijkt een uitzondering hierop doordat hier niet de natuur, maar een woonwijk centraal staat. De camera glijdt boven een oneindige woonwijk langs, waar geen mensen zichtbaar zijn. Het zijn anonieme plekken die overal kunnen zijn.
Begin jaren ’90 maakte Brand voor het eerst een animatie. In eerste instantie vond hij computeranimaties te afstandelijk en te eenzijdig, maar zag uiteindelijk juist de voordelen ervan.
Zelf vindt Brand dat zijn werk sterker verband houdt met schilderkunst, dan met film. Zo is er in zijn werk geen verhaalontwikkeling, geen begin of eind. Eigenlijk zijn het eindeloos bewegende beelden.

more from similar articles: