KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 3, 2011

Ulrich Vogl

(1973, Kaufbeuren, Duitsland)

O.T. (Detail), 2010, Diaprojectoren, dia’s met zilverfolie, 340 x 180 cm

O.T. , 2010, Diaprojectoren, dia’s met zilverfolie, 340 x 180 cm

Voor Ulrich Vogl is tekenen geen studie voor een ander kunstwerk, maar een kunstvorm op zich. Hij breidt het begrip uit, door het op glas, spiegel en folie toe te passen. Zo worden zijn tekeningen driedimensionaal, bewegen ze, reflecteren ze en werpen ze schaduwen. Het lijken in eerste instantie misschien geen tekeningen, maar volgens de definitie van Vogl zijn het dat wel. De kenmerken van tekeningen zijn volgens hem directe eenvoud en het onderscheid tussen lijn en oppervlakte.
Licht speelt een belangrijke rol in het werk van Vogl. Het is veelbepalend, maar stelt tegelijkertijd niet veel voor. Vogl vindt het een interessant element om mensen aan te trekken.
De installatie O.T. bestaat uit diaprojectoren, waarvan de dia’s bestaan uit aluminiumfolie met gaatjes. Hierdoor worden er alleen kleine stipjes verlicht op de muur, die samen de illusie van een stadsgezicht in de nacht geven. Bijkomende effecten van de projectoren is dat het licht per projector enigszins verschilt in warmte, net als in een stad. Het is eigenlijk een soort film. Vogl vindt die balans tussen sculptuur en film interessant en zoekt die steeds op in zijn werk. De rij projectoren bestaat uit verschillende soorten, zodat ze bij elkaar al een sculpturaal stadsgezicht vormen.

http://www.ulrich-vogl.de/

more from similar articles: