KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 2, 2011

Bodys Isek Kingelez

(1948 Kimbembele, Ihunga, Zaïre)

Japon, 1991.

Kingelez begon zijn carrière als restaurator van Afrikaanse maskers bij het Nationaal Museum in Kinshasa. Tegelijkertijd begon hij met het maken van zijn kunstwerken, waar hij zich sinds 1985 volledig op richt. In zijn werk deed hij vele vaardigheden op, die later van pas kwamen bij het maken van zijn maquettes van karton, papier en plastic.
In eerste instantie begon Kingelez met het bouwen van individuele gebouwen en sinds 1992 voegt hij deze samen tot steden, met wegen, parken en monumenten. Zijn maquettes noemt hij ‘extrêmes maquettes’, omdat ze extreem groot, hoog en betekenisvol zijn.
Kingelez creëert een nieuwe vormentaal, die niet direct een kopie is van Afrikaanse, Aziatisch of Europese architectuur, maar wel een interessante mengeling is van allemaal. Die herkenning is opmerkelijk, aangezien Kingelez voor 1989 nog nooit een ander land of foto’s daarvan had gezien.
De steden van Kingelez zien er vrolijk en kleurrijk uit, maar dat betekent niet dat alleen het uiterlijk van de stad ertoe doet. Kingelez hoopt ermee het vervallen Kinshasa en haar bevolking te verbeteren. Hij schaamt zich voor deze stad waar miljoenen mensen niets doen, terwijl de stad verandert in een afvalberg met onbegaanbare wegen. Met zijn maquettes geeft Kingelez een toekomstig beeld van uitgestrekte Afrikaanse steden waar geweld geen rol speelt.

more from similar articles: