KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

May 2, 2011

Michael Samuels

(1964, Liverpool, Engeland)

Rescue Me, 2003, hars en gemengde materialen, 120 x 60 x 120 cm.

Michael Samuels maakt sculpturen waarbij op een horizontaal blad een scene afspeelt, met eilanden, boompjes, auto’s of een andersoortig landschap. Het geeft een utopisch beeld van de wereld, zoals het afgebeeld staat in reisgidsen. Deze landschappen zijn niet zomaar een idylle, ze zijn gebaseerd op een beeld gevormd in het hoofd van een stadspersoon, wat gevormd wordt door de literatuur en films. Een onbereikbare, eenzame wereld.
Dat utopische beeld van een verlaten tropisch eiland bedoelt Samuels op een ironische manier. Hij ziet het als een tijdelijk paradijs, wat al snel verandert in een helse plek. Die ironische toon wordt vaak duidelijk uit de titels. Dit ironische paradijs komt voort uit Samuels jeugd, waarbij hij moeite had na de verhuizing van Liverpool naar Perth in Australië. Voor hem was het een afgelegen plek van de rest van de wereld, waar hij graag weg wilde. De Australische buitenwijken waren hem te strak en schoon, terwijl hij juist houdt van levendigheid en een beetje rotzooi op straat.
Naast landschappen maakt Samuels ook complexe sculpturen van kasten en meubels die lijken in te storten. Terwijl Samuels de landschappen uitdenkt voordat hij ze maakt, gaat hij bij zijn latere sculpturen meer experimenterend te werk.

http://www.michaelsamuels.co.uk/

more from similar articles: