KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 28, 2011

Mark Lewis

(1958, Hamilton, Canada)

Videostill van Forte!, 2010.

Mark Lewis is van oorsprong fotograaf, maar is vooral bekend door zijn films en installaties. In zijn werk onderzoekt hij de eigenschappen van het medium film en maakt hij bij voorkeur gebruik van ouderwetse technieken. Veel van zijn films zijn in één opname opgenomen. Lewis ensceneert de film en gebruikt figuranten.
Lewis is op zoek naar hoe film begon, naar de essentie van film. Hij ziet het voor zich dat het fascinerend was voor het publiek om opeens een foto te zien bewegen, een film. Zijn films probeert hij zoveel mogelijk uit te kleden tot de ervaring van iets wat beweegt. De video’s gaan over de visuele aspecten van film, het in- en uitzoomen, slow motion en beweging. Wat ontbreekt zijn personages en een plot. Ook zijn de video’s altijd zonder geluid, omdat geluid niet bij het eigenlijke filmproces hoort. Het wordt achteraf toegevoegd en dat wil Lewis dus niet.
In Forte! glijdt de camera langzaam over een Italiaans berglandschap. Van bovenaf zijn bergen en dorpen zichtbaar. Langzaamaan wordt er ingezoomd op een fort, waar mensen heen en weer rennen. Net als bij veel van zijn films zoomt Lewis hier in op een landschap met een sociale of politieke betekenis, maar de interpretatie daarvan ligt bij de kijker.

Bekijk de films op de website van Mark Lewis

more from similar articles: