KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 20, 2011

Hans Op de Beeck

(1969, Turnhout, België)

Staging Silence, full HD video black-and-white, sound, 2009

Hans Op de Beeck maakt sculpturen, installaties, video’s, foto’s, animatiefilms, tekeningen en schilderijen. Ook schrijft hij korte verhalen. Meestal begint hij met een bepaald gevoel of stemming die hij over wil dragen. Aan de hand daarvan kiest Op de Beeck welk medium hij gebruikt. Sommige werken zijn zeer minimalistisch, terwijl andere werken juist complex zijn.
In zijn werk laat Op de Beeck niet-bestaande, maar herkenbare plekken, tijden en personen zien die zo uit het dagelijks leven zijn geplukt. Hij verbeeldt vaak dagelijkse situaties, maar dan op zo’n manier dat ze uit hun context zijn gehaald. Dit geeft een vervreemdend beeld, waardoor het een reflectie biedt op het dagelijks leven. De beelden lijken vaak eenzaam, maar toch wil Op de Beeck geen waardeoordeel over de wereld geven, maar alleen mensen een spiegel voorhouden en bewust maken van de wereld waarin zij leven.
De zwart-wit film Staging Silence is gebaseerd op niet-gespecificeerde locaties uit Op de Beecks geheugen. Deze locaties ontstaan in de film door handen die objecten samenvoegen. De titel van het werk refereert naar dit stille ensceneren van locaties zonder personages. Als in een droom springt de film van realistische naar vreemde plekken. Musicus Serge Lacroix componeerde een muziekstuk bij de video.

http://www.hansopdebeeck.com

more from similar articles: