KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 19, 2011

David Opdyke

(1969, Schenectady, NY, VS)

Transplant, 2007, geschilderd piepschuim, plastic en metal, 25,4 x 20,3 x 30,5 cm

http://davidopdyke.com/

David Opdyke wilde in eerste instantie industrieel ontwerper worden, vooral met de gedachte dat daar in ieder geval geld mee viel te verdienen. Na een jaar had hij hier genoeg van omdat hij het te droog vond. Opdyke besloot zich te richten op de schilderkunst, maar dit bleek te vrij voor hem te zijn. Opdyke had behoefde aan regels, een leidraad om te werken.
Sculpturen bleken wel te werken voor Opdyke. Bij het maken van ieder sculptuur stelt Opdyke voor zichzelf een aantal regels, materialen en technieken op waarmee hij moet werken. Hij begint met een aantal elementen en bouwt daar intuïtief op door, zodat zijn sculptuur vorm krijgt tijdens het proces. Hij werkte twaalf jaar als maquettemaker in de architectuur, waardoor hij veel geleerd heeft over materiaal en het gebruik ervan. Hij vindt het interessant aan maquettes dat ze het idee geven waarheidsgetrouw te zijn, of refereren aan de werkelijkheid.
Opdyke onderzoekt de hedendaagse Amerikaanse cultuur en politiek vanuit een systematisch standpunt, de semi-onzichtbare invloeden van het milieu en politiek die het dagelijks leven beïnvloeden. Hij speelt met verwachtingen door alledaags materiaal te gebruiken.

more from similar articles: