KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 18, 2011

James Casebere

(1953 Lansing, MI, VS)

, 2010, 188.3 x 242.9 cm.

Casebere, die als kind architect wilde worden, begon zijn carrière als beeldhouwer. Hoewel de eindproducten van Casebere nu foto’s zijn, ligt zijn beeldhouwwerk zeker niet stil. Zijn foto’s tonen geen echte gebouwen en interieurs, maar gemaakte werelden door Casebere. Op iedere foto is een beeldhouwwerk van zijn hand te zien. Hij construeert een nieuwe wereld, die tegelijkertijd refereert aan bestaande architectuur, kunstgeschiedenis en film. Casebere maakt realistische tafelmodellen van gips, karton en piepschuim, die op foto tot leven komen.
Casebere werkte jaren in zwart-wit, waarmee hij zich meer verbonden voelde dan met kleur. Kleurenfoto’s waren naar zijn idee té nieuw, hij deelde er geen verleden mee. De laatste jaren maakt Casebere ook kleurenfoto’s, waardoor een heel ander beeld ontstaat. Op de foto’s staan veelal pastelkleurige gebouwen, die een droomwereld lijken te vormen. Terwijl de zwart-wit foto’s erg realistisch lijken, tonen de kleurenfoto’s een meer surrealistisch beeld. Het lijken bijna computeranimaties. De abstractie van de wereld in zijn foto’s maakt het afstandelijk, maar spreekt tegelijkertijd tot de verbeelding.
Een grote inspiratiebron voor Casebere zijn de buitenwijken in Amerika, die hij ziet als historisch en sociaal fenomeen. Hij probeert de geschiedenis hiervan te achterhalen. Maatschappelijke thema’s zijn voortdurend zichtbaar in zijn werk. Moderne architectuur van Victor Horta en Richard Neutra inspireerde Casebere om kritisch werk te maken over de homogeniteit van globalisatie; alle gebouwen lijken op elkaar.

more from similar articles: