KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 18, 2011

Jan Ros

(1962, Winterswijk)

Rush Hour II, 2011, olieverf op paneel, 184 x 221 cm.

Jan Ros maakt schilderijen, sculpturen en installaties in de openbare ruimte. Architectuur is een belangrijk thema in zijn werk. Zo schildert Ros flatgebouwen, villa’s, interieurs, kantoren en snelwegen. Het onderwerp schildert hij veelal frontaal van voren, waarmee hij de dieptewerking verkleint. Ros brengt de verf aan in horizontale of verticale halen, waardoor het beeld lijkt te vervagen. Alsof het in een ogenblik voorbij schiet. Zo creëert Ros een vluchtig beeld van het stedelijk landschap, waar geen mens zichtbaar is.
De verstilde beelden wekken de illusie dat het fotografie betreft, wat Ros versterkt door zijn schilderijen te fixeren met een laag epoxyhars van bijna een centimeter dik. Hierdoor krijgt het oppervlakte een transparante spiegelende laag. Hij bouwt een spanning op door de tegenstelling tussen een vluchtige opname en het letterlijk opsluiten in hars. Zijn werken zijn hierdoor dynamisch en verstild tegelijkertijd. De laatste jaren voegt Ros de epoxyhars niet altijd toe.
In Rush Hour II schildert Ros geen gebouwen, maar een chaotische verkeersopstopping. De vegende penseelstreken zorgen ervoor dat de bewegende auto’s even lijken te verstillen. In vergelijking met de schilderijen van gebouwen en landschappen heeft dit schilderij door de auto’s een meer verhalend element.

more from similar articles: