KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 12, 2011

Peter Bialobrzeski

(1961, Wolfburg, Duitsland)

Paradise Now 25, 2009, c-print

Peter Bialobrzeski ging na zijn studies politicologie en sociologie werken als fotograaf voor een lokale krant in Wolfsburg. Na een reis van bijna een jaar in Azië begon hij vanaf 1988 fotografie en design te studeren in Essen en Londen. Hierna werkte hij 15 jaar als fotojournalist, om vervolgens steeds persoonlijker, vrijer werk te maken. Zelf noemt hij zijn fotografie geen kunst en ook geen documentaire, wel ziet hij het als een culturele uiting.
Bialobrzeski bezoekt overal ter wereld steden, waar hij ’s ochtends met een notitieblok ronddwaalt op zoek naar een plek om te fotograferen. Hierna rust hij uit in het hotel, om vervolgens ’s middag tussen 4 en 7 terug te komen met zijn fototoestel op de plekken die hij ’s ochtends heeft uitgekozen. Dan is het tijd om foto’s te maken.
Voor de Paradise Now serie bezocht Bialobrzeski diverse Aziatische steden. Aan de rand van deze metropolen fotografeerde hij de natuur, die in scherp contrast staat met de gebouwen op de achtergrond. Het felle licht van deze gebouwen zorgt voor een vreemde, onnatuurlijke kleur groen van de natuur. Die kleur bereikt hij zonder digitale bewerking. Door de lange sluitertijd vervagen bewegende beelden, zoals de bladeren. Die vormen een waas voor de geordende, strakke gebouwen. Het versterkt het contrast tussen natuur en cultuur.

more from similar articles: