KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 12, 2011

Sonja Braas

(1968, Siegen, Duitsland)

You are here #16, 1998, c-print, 96 x 75 cm.

Sonja Braas maakt perfecte, scherpe foto’s van natuur en natuurrampen. De foto’s zijn bijna te perfect, hoe kan ze zo dichtbij komen? Hoe kan ze de wilde natuur zo rustig en scherp vastleggen? Het geheim van Braas is dat niets is wat het lijkt.
De serie You are here is opgebouwd uit foto’s van aangelegde natuur zoals dierentuinen of diorama’s in natuurhistorische musea, met daarnaast foto’s van natuurlijke landschappen. De echte en onechte natuur wordt naast elkaar geplaatst, waardoor er een verwarring ontstaat over wat echt is. De wilde natuur ziet er haast nep uit, terwijl de gemaakte natuur bekender en overtuigender overkomt. Voor andere series maakt Braas maquettes van natuurrampen, die ze vervolgens fotografeert.
De inspiratie voor de fotoserie You are here vond Braas in het regenwoud in Centraal Amerika. Ze probeerde de natuur die zij daar zag te verbinden aan alle verwachtingen die ze had, maar aangezien zij alleen gemaakte natuur als referentie had, voelde ze zich niet direct thuis in het regenwoud. Ze wijst erop dat het onmogelijk is om de natuur als nieuw, zonder verwachtingen, te ervaren.
Braas merkt op dat de maatschappij grenzen opwerpt en dingen probeert te categoriseren. Een voorbeeld hiervan is natuur als tegengestelde van cultuur, waarbij de cultuur gelijk staat aan orde en natuur gelijkstaat aan chaos. Haar foto’s van natuur betwisten authenticiteit, controle en beheersing over de chaos.

more from similar articles: