KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 12, 2011

Edwin Zwakman

(1969, Den Haag)

Pylon, 2006, c-print, 190 x 145 cm.

Op groot formaat presenteert Edwin Zwakman zijn foto’s van Hollandse landschappen. Het zijn achtertuintjes, flatgebouwen en hoogspanningsmasten zoals ze overal in Nederland te vinden zijn. Het ziet er gestileerd uit, alsof er dingen zijn weggevaagd. Er zijn geen mensen, geen wind, de tijd lijkt stil te staan. Bij nader inzien is het niet de werkelijkheid, maar een maquette hiervan. Een maquette gemaakt van karton, met blokjes, speelgoedauto’s en ander materiaal dat handig van pas komt. Waarom zou iemand de moeite doen om een maquette te maken, terwijl het beeld ook in het echt bestaat?
Dat is juist de vraag die Zwakman op wil roepen. Hij zorgt er bewust voor dat het net niet perfect is, zodat de kijker zich af zal vragen waarom iemand dit maakt. Om dingen te snappen helpt het om het na te bouwen, dan krijg je er grip op. Zo probeert Zwakman overzicht te hebben over het leven. Door het nabouwen van landschappen leert Zwakman zichzelf kijken als een planoloog.
Zwakman kijkt goed om zich heen en maakt tekeningen van wat hij ziet, waarna de maquettes een samensmelting van al zijn herinneringen worden. Het is nooit een specifieke plek die hij namaakt.

more from similar articles: