KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 11, 2011

Balthasar Burkhard

(1944-2010, Bern, Zwitserland)

Mexico City, 1999, 125 x 250 cm.

Balthasar Burkhard begon als documentairefotograaf en fotografeerde onder andere tentoonstellingen in de Kunsthal Bern. Dit bracht hem in aanraking met eigentijdse kunst, waarna hij zichzelf ook steeds meer ontwikkelde tot kunstenaar.
Burkhard fotografeerde in zwart/wit klassieke onderwerpen zoals de stad, het menselijk lichaam, dieren of de natuur, waarbij hij veelal in series werkte. Burkhard had altijd eerst een beeld in gedachten, die hij vervolgens opzocht in de natuur. Vanaf de jaren ’80 raakte Burkhard bekend door zijn zwart-wit foto’s met uitvergrote lichaamsdelen. In de jaren ’90 maakte Burkhard foto’s van metropolen, waarbij hij steden als Helsinki, Parijs, Los Angeles en Mexico City vanuit de lucht gefotografeerde. Die drukte hij op groot formaat af.
Met een vervagende achtergrond lijkt hij zijn onderwerp te isoleren van de verdere wereld. De natuur op de foto´s van Burkhard strekt zich uit, waarbij vormen, lijnen en licht en schaduw het beeld bepalen. Zo weet hij de complexe natuur te vatten in een verstild, minimalistisch beeld. Ook metropolen legt Burkhard vanuit de lucht op treffende wijze vast. Hij vond dat zijn foto´s niet zozeer landschappen zijn, maar eerder abstracte uitingen van gevoelens.

more from similar articles: