KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 11, 2011

Miklos Gaál

(1974, Espoo, Finland)

Perfect Tan, 2004, C–print op aluminium, 125 x 165 cm.

De foto´s van Miklos Gaál roepen direct associaties met een miniatuurwereld op. Er lijkt geen twijfel over mogelijk dat je naar nep poppetjes, straatjes en huisjes kijkt, maar toch is het niet zo. De foto´s zijn veelal van bovenaf gemaakt met een technische camera, waarvan de lens gekanteld is, waardoor er een vervaging aan de randen optreedt. Door dit verrassende effect verliest het beeld vaak zijn schaal.
Op deze manier probeert Gaál een nieuwe kijk op bekend beeld te geven. Hij stelt vragen bij dingen die anders niet opgemerkt worden. Het alledaagse leven, de openbare ruimte en het stadse leven interesseren hem omdat er vele verhalen in verborgen zitten. Normaliter kijk je daarover heen, maar door het op deze manier te fotograferen blijven mensen ernaar kijken. Een essentieel onderdeel van die verhalen ontstaat door mensen en de sociale structuren, daarom vindt Gaál het minder interessant om alleen natuur of beeld zonder mensen te fotograferen.
De ouderwetse grootformaat camera die Gaál gebruikt om de vervaging te creëren, verkleint de mate van intuïtie en invloed. Het focusgebied van de camera ligt niet helemaal in de hand van de fotograaf, waardoor er altijd iets aan het toeval overblijft. Gaál vindt die vervaging ook beter aansluiten op het menselijk zicht, aangezien je met het menselijk oog nooit alles tegelijkertijd scherp kunt zien.

more from similar articles: