KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 11, 2011

Frank van der Salm

(1964, Delft)

The English House, 2010, 180 x 225 cm.

Frank van der Salm fotografeert stedelijke landschappen in Zuid-Europa, de Verenigde Staten en Azië. Steden interesseren hem omdat er een druk staat op de tijd en de ruimte. De steden groeien in gigantisch tempo waardoor er nieuwe situaties en problemen in het stedelijk landschap ontstaan. Op kleine gebieden komen vele dingen samen, zoals vreemde combinaties van gebouwen en snelwegen boven elkaar.
Personen zijn zelden zichtbaar op de foto’s van Van der Salm. Hij vindt mensen afleidend werken, omdat je snel de neiging hebt te identificeren met de afgebeelde personen. Zij lijken een middel te zijn om een beeld te ontlenen, door naar hun handelingen en herkenningstekens te kijken. Van der Salm wil het juist opener houden, hij vindt het belangrijk dat de kijker zijn eigen visie op het beeld los kan laten.
In Van der Salms foto’s draait het steeds meer om beeld in plaats van om de plek, het onderwerp wordt steeds abstracter. Dit doet hij door in te zoomen op fragmenten van gebouwen waardoor structuren en patronen zichtbaar worden. Door het gebruik van scherpte en onscherpte speelt Van der Salm met de diepte in zijn foto’s. Er ontstaat schaalverwarring, het wordt onduidelijk of je naar een echt gebouw of een schaalmodel kijkt.

http://www.frankvandersalm.nl/

more from similar articles: