KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 11, 2011

Gregory Crewdson

(1962, New York)

untitled (8), 2009, pigmented inkjet print, 72,4 x 89,5 cm, courtesy White Cube

Gregory Crewdson fotografeert typisch Amerikaanse buitenwijken, zoals ze ook in films zichtbaar zijn. Net als bij filmfragmenten zijn de personen midden in hun bewegingen gefotografeerd. Ze kijken naar een plek buiten beeld, waar wellicht iets onheilspellends gebeurt. Klassieke Hollywoodfilms, van bijvoorbeeld Steven Spielberg, inspireren Crewdson tot het maken van zijn foto’s.
Hoewel Crewdsons inspiratiebron film is, voelt hij zich niet aangetrokken tot het maken van film. De beperktheid van fotografie, dat er geen begin of eind is, enkel een moment, ziet hij als een kracht. Ook het voyeuristisch aspect van de fotografie spreekt Crewdson aan. Je kunt je verschuilen achter een camera en iemand een kijkje geven in een andere wereld.
In Crewdsons foto’s is veelal een vreemd contrast zichtbaar. Vaak zijn ze in de schemering gemaakt, met heftig licht, waardoor slechts een gedeelte van de foto helder van kleur is. Hierdoor lijken het eerder computeranimaties dan foto’s.
Crewdson ensceneert zijn onderwerp, wat kan variëren tot een weg of een interieur. Vaak neemt hij de foto’s op locatie, maar soms ook in een studio. Hoewel Crewdson de foto’s ensceneert, zegt hij zeer intuïtief te werk te gaan. Met de uiteindelijke foto hoopt hij een nieuwe wereld te scheppen.

more from similar articles: