KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

April 7, 2011

Willem van den Hoed

(1965, Hoogeloon)

4814, 2010-2011, 182x250cm.

Willem van den Hoed studeerde (interieur-)architectuur aan de Technische Universiteit Delft, waarna hij als docent werkte en een architectenbureau begon. Vanaf 2000 werd de toegepaste beroepspraktijk van de architect langzamerhand verruild voor de vrijheid van het vak van fotograaf waar hij zich sinds 2006 volledig op richt. In zijn fotowerken spelen architectuur en perspectief een grote rol.
In mei en juni 2010 verbleef Van den Hoed in het Park Hyatt in Tokyo om vier filmstills uit de film “Lost in Translation” (Sofia Coppola, 2003) te her-fotograferen. Gedurende dit project verbleef Van den Hoed in diverse kamers in het hotel. Kamer 4814 was als enige van die kamers georiënteerd op het westen waar zich een relatief laag bebouwd stedelijk landschap tot de horizon uitstrekte. Het fotowerk is opgebouwd uit vele, met telelens gefotografeerde, detailfoto’s. Er is tijdens verschillende momenten op de avond gefotografeerd en bij de compositie is er uit de verzameling details per onderdeel van het werk een belichting en kleurtemperatuur gekozen.
Uitkijkend over de stad weerspiegelen delen van de kamer in de ruit, van het interieur is alleen de reflectie in het glas zichtbaar. Interieur, exterieur en het glas dat deze werelden ruimtelijk van elkaar scheidt komen samen. Van den Hoed zoekt in elk fotowerk een balans tussen deze drie elementen. Verschillende afstanden tot het werk bezorgen de toeschouwer verschillende werkelijkheden, van dichtbij is de stad met vele lichtjes haarscherp zichtbaar. Van een afstandje versmelten die lichtjes en wordt de reflectie van de “slaapklare” hotelkamer zichtbaar.

Website Willem van den Hoed

more from similar articles: