KAdE, Kunsthal, Amersfoort, Märklin

March 29, 2011

Info

Märklin is de merknaam van een Duits bedrijf dat al sinds 1891 modelspoorbanen maakt voor liefhebbers die thuis (en dan bij voorkeur in het geheim op zolder) een miniatuur spoorbaan hebben en zelf zo de producent en regisseur zijn van een eigen gecreëerde, vaak nostalgische, wereld. Een MärklinWorld als een kunstmatig vormgegeven wereld die de werkelijkheid nabootst en sublimeert. Met MärklinWorld laat KAdE zien dat het landschap een grote inspiratiebron is voor kunstenaars. Zij weten dit allemaal op hun eigen manier te vertalen in kunstwerken die refereren aan de werkelijkheid en spelen tegelijkertijd met de onechtheid daarvan. Hierdoor wordt je steeds op andere dingen gewezen en wordt de rijkdom van het landschap aangestipt.

Een trein met camera door KAdE
Het middelpunt van de tentoonstelling wordt gevormd door een 60 meterlange modelspoorbaan (spoor 1), gelegd in een patroon ontworpen door stedenbouwkundig bureau POSAD uit Den Haag. De trein rijdt door de installaties van acht kunstenaars en filmt deze meteen van binnenuit. Je kunt langs de installaties lopen en deze zo van bovenaf ‘in vogelvlucht’ zien. De beelden vanuit de trein worden meteen live op de wand getoond, waardoor je hetzelfde landschap van binnenuit, als ‘treinreiziger’ kunt ervaren. Zo ontstaat een meervoudige kijk op de artistieke modelwereld, waarin je zowel door stedelijkheid gaat als door natuur.

Wat is er nog echt?
Op de eerste en tweede verdieping zijn foto’s, schilderijen, sculpturen en video’s te zien van steden en landschappen van echte en geconstrueerde werelden. Kunstenaars spelen met de (on)echtheid van de werkelijkheid en geven daarmee een andere kijk op de vertrouwde omgeving. De ware en geconstrueerde steden en landschappen vloeien in elkaar over in de kunstwerken. Echte landschappen lijken onecht, terwijl gemaakte landschappen bekend voorkomen. Tegelijkertijd rijst de vraag wat er nog echt is aan de wereld buiten, die deels is gemaakt of bedacht door de mens. De kunstenaars in MärklinWorld verpakken dit vervreemdende aspect in hun werk, waar steeds iets niet helemaal lijkt te kloppen.

MärklinWorld
23 september 2011 t&m 8 januari 2012
Kunsthal KAdE
Smallepad 3 Amersfoort

Openingstijden
di t/m vr 11-17 uur
za-zo 12 -17 uur

Symposium op 24 september

Rondleidingen, workshops, films en lezingen rond de tentoonstelling

Meer info

more from similar articles: